"I sensommarnattens skeende"

 

ETT MUSIKARRANGEMANG
I OCH MED NATUREN.      Nu finns bilderna från 2008 uppe,           

 

Nedan kan du se lite bilder från de olika årens arrangemang. Klicka bara på årtalet!

2000

 

Det här var premiäråret för I Sensommarnattens Skeende.
Detta första år var vi vid övre Oldåns canyon, men numera håller vi till vid "Campen".
2001 Tyvärr saknas bilder från detta år.
2002

 

Största överraskningen detta år var den mycket kände folkmusikartisten Mister Tom Paley från USA numera boende i England. Han har en mycket gedigen musikproduktion bakom sig med hundratals producerade skivor.
2003
2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-års jubileet av Musik i Sensommarnatten 2004 blev den bästa spelningen hittills och naturligtvis ska det bli bättre och bättre för varje år. I år var det 19 spelemän som deltog. Inledningen var häftig med jojk av Rolf Jönsson, som efter en stund får hjälp av Scott Estrich med sin yidaki. Det var ett mycket naturnära inslag där vi fick höra samisk jojk tillsammans med aboriginernas toner från Australien i jämtländsk natur. Musik är världsomspännande!

I årets program hade man lagt in ett tema om flöjtens historia där spelemännen var bl.a. Calle Hernmark, Akki Kempf, Wille Roempke och Gunnar Stenmark, vilket resulterade i ett väldigt intressant inslag.

   Huvudspelningen för kvällen med olika nybildade sammansättningar blev en härlig musikresa med allskön musik och poesi. Wille Roempke blandar sina dikter och sin musik på ett härligt sätt. Det blev succé med återföreningen av gruppen I Senaste Laget, Sven Anderssons dikt på ”finska”, Rolf Jönssons tolkning av Janis Joplins ”O´Lord” och Johan Eliasson med sin ”plåtlåda” i skön blues. Om han är med sommaren 2005 ska han få spela mer. Det blev lite för lite av hans sköna toner. Jag skulle kunna räkna upp alla spelemän, men nöjer mig med att säga att det var en härlig ”mix” av musik, vilket är Musik i Sensommarnattens grundtanke, samt att musiker inom olika kategorier får träffas och utbyta erfarenhet och talang med varandra.

Jag måste skriva några rader om Tom Paley, den musiker som är riktigt internationellt känd. I år var det andra gången han deltog, och trots att han börjar komma upp i åren var det en mycket kraftfull och imponerande spelning som han bjöd på. Han har en stor musikproduktion bakom sig och har spelat med många storheter som bl.a. Peter Seeger. Jag hoppas att han fortsätter att komma när tillfälle ges. Han är normalt bosatt i London, men verkar trivas bra i lilla Olden.

Scott Estrich med sin yidaki (det vi kallar för didgerido), tillförde en härlig stämning från ett land på andra sidan jordklotet (Australien). Berättelsen om långtradarchauffören som började spela yidaki, blev bejublad.

   Efter att dessa duktiga musiker har framfört spelprogrammet, så är det dags för de spontana spelningarna som alla kan delta i utöver nattens timmar. Det är egentligen då som den riktigt gemytliga stämningen kommer fram. Sång, akustisk musik, gemenskap, natur, glädje, nattens mörker, eldens sken och att få spela och umgås tillsammans är det som är själva ”grejen”. När Janne Wennergren drog igång härliga 60-tals låtar med Beatles, Creedence m.fl. då kan jag lova att locket åkte av ”tryckkokaren” och sången kom igång på fullaste allvar. 
När vi slutade? Ja, ca 04.00 på morgonen...

Vi ses nästa år! KG

2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 6:e upplagan av Musik i sensommarnattens skeende blev återigen ett fall framåt musikaliskt sett. Varför? Jo i år hade vi en enklare PA-anläggning och det lyfte spelningen mot ytterligare höjder. Det andra var, (precis det jag vill uppnå), att människor möts, och musik uppstår, kom verkligen fram den här gången. Rolf o Marias möte i Jämtländsk kärleksvisa helt improviserat. Under eftermiddagens arbete med programmet, fann de varandra i en underbar tolkning. Det var som Calle Hernmark sa, man blir nästan tårögd.

Leif Ohlsson med sonen Anders och hans sambo Hanna som från publik övergick i den spontana nattspelningens skepnad, precis som det ska vara. Att sedan tältdörren slås upp runt halv tolvsnåret och in kommer Erik Ers´n, Jens x 2, Roger Meijer och Per Wallenhed, ja, kan det vara bättre.  Calle H:s mjuka härliga sätt att lotsa oss fram i musikens förunderliga värld, tillsammans med de musiker som deltog, får verkligen fram grundmeningen, spontanitet och glädje. Det kan bli lite tokigt, men det ordnar sig alltid, bara vi är glada.

Det känns därför lite vemodigt om man skall tvingas lägga ner efter sex år, för problemet är ekonomin. Var är publiken, var är ni människor som säger, det händer ingenting? Jag måste göra en liten kommentar till. Det här var avslut för Offerdalssommar, det kom 2 personer som bokade middag. Budkavlen skulle överlämnas till nästa års arrangör, men det kom ingen och tog emot den. Je kan väl sej att je vårt lite brydd.

Vad gäller arrangemanget är totalintrycket att vi går från klarhet till klarhet. Spelningen är etablerad bland de musiker som deltar. (Jag kommer därför inte att ringa runt och jaga musiker till spelningen.) De som känner att det här är min ”grej” är välkommen att höra av sig och vara med. Förutsättningen för ett vidare arrangemang är att det går att lösa den ekonomiska biten. I år gjorde jag en inspelning ”live” som det heter. Det renderade i en dubbel-cd som blev riktigt bra och den finns till försäljning hos mig, det är bara att höra av sig.

Avslutningsvis hoppas jag kunna lösa sponsorsdelen, så vi kan träffas
”I sensommarnatten…..” även nästa år.

Tack till musiker, publik, Kalles buss (fast du in´t feck kör nå folk), Krokoms kommun och Jämtkraft.
2006
Celebert besök av Björn Uglem (Nunamiutkunnig). 
Vi var även väldigt glada över att Rickard Näslin  äntligen tog sig i kragen 
och kom!
2007 Uppehåll
2008
Efter ett års uppehåll var vi igång igen. Inledingen med ljud från olika platser, sätter 2008 på delad 1:a plats med inlednings året 2000. Kaukningen var fantastisk. Calle H var som vanligt klockren som konfransier.